Sunday, June 5, 2011

Why I love Batu Pahat?

kenapa? sebab dia bestttt.. hahaha
dan semua orang akan kata hometown adalah yang terbaik. kalau kau orang Alor Setar, confirm kau akan kata Alor Setar tetap di hatiku. kan?

kenapa aku suka Batu Pahat?
1. sebab aku memang lahir dan dibesarkan di sini.
2. sebab apa kau nak semua ada. ohh except butik Dunhill or what so ever yang mahal terlampau.
3. bandar yang x berapa nak sibuk dan x berapa nak sunyi. sederhana. tapi kalau weekend, akan jadi super sibuk kerana kehadiran Singaporean yang datang shopping.
4. banyak makanan sedap.
5. kampung2 masih terpelihara aman dan damai.
6. semangat masyrakat masih tebal. contoh: amalan rewang. (ni memang kebiasaan bagi orang jawa)
7. dengan wujudnya UTHM yang semakin naik pembangunannya, maka pembangunan di Parit Raja juga semakin rancak. McD drive thru kedua di BP akan beroperasi tidak lama lagi (kat Taman U)
8. sebab ada dataran BP yang berdiri megahnya batu dipahat. (apakah?)
9. boleh makan nasi ambang bila rasa nak makan. (nasi ambang =  masakan orang jawa) Johor majoritinya adalah jawa.
10. sebab banyak benda BEST la senang cakap.boleh gitu? sebab ada ramai kawan yang BEST!

ada sesiapa nak share keseronakan hometown masing2? dipersilakan.

4 comments:

aWaLLiWauDDin said...

Aku pun org batu pahat..

Batu pahat the best! ramai org tempat len suka org batu pahat... hehehe

Norain MT said...

Ah, rindu sungguh Batu Pahat!

♥ p a A n i ♥ said...

rewang tu ape?

faRahAdILa said...

poni: rewang = gotong-royong masa kenduri.

thanx 4 reading everyone!