Sunday, May 17, 2009

Kem BTN Lanjutan Mahasiswa

salam..

okeh.. aku nk cte pengalaman aku join kem BTN (biro tatanegara) di KEM BESUT (B), BESUT, TERENGGANU. 5-9 mei~ mule2 tgk tentatif kt kolej, aku rse cm 'wow! bestnye.. cm adventure gler neh..' (kayak, burung hantu, belajar selam, etc) pastu aku tgk lak senarai nama yg wajib g. oh! sume ahli biro keusahawanan! tp sape yg nk join blh bg nama.. so pe lg.. aku n geng2 yg xde nama dlm senarai pn memberi nama dgn sukarelanya.. keh3.. baik nye aku..

pastu pd hari kejadian, 4 mei aku dh pulang ke UPM dan mlm tu gk kami bertolak ke Besut. pagi 5 mei kami pn sampai. mula2 urusan pendaftaran pastu kami disuruh berkumpul semula. sesi taklimat plak! okeh.. setelah dpt tentatif yg sebenar, semua rse dirinya tertipu!! kah3.. byk LDK wei.. ade 2 ceramah! ha.. amik ko!! yg perempuan lak, baju kurung bwk 1 je.. laki lak, bju kemeja pn bwk 1.. tp nasib baik la.. mase LDK tu kami diberi kelonggaran utk pakai pakaian biasa janji sopan..

mula2 sekali adalah ceramah! 2 ceramah straight yg hny diselangkan dgn minum pagi. mula2 ceramah aku mmg ngantuk! tym tu aku cm separuh hati nk dgr ceramah sbb aku segan!! aku je ddk part lelaki. tmpt perempuan utk kump aku sudah penuh! ade 2 makhluk yg x diundang ddk di situ! tp xpe la, sbb kump aku ade lelaki yg sporting! haha.. seb baik aku blh masuk dgn si yasir.. sebelah aku lak, tengku (pengetua kolej).. seb baik ade tengku,hehe.. tp ape aku nk borak dgn tengku? xde idea weh!erm.. diam je la.. dgr ceramah dan diselitkan dgn perbincangan sndri bersama yasir dan apis. haha! isu2 yg dibangkitkan dlm kedua2 ceramah agk PANAS! aku tahu ramai yg x puas ati termasuk aku sndri. tp bkn semua x puas hati. ade yg blh terima, ade yg x...

setel ceramah, g LDK lak. LDK pn ok.. mula2 cerita pasal peribadi kte. knl diri melalui bntuk dan warna. tp aku msh konpius warna apakah aku sebenarnya? sbb warna yg aku suka dan diri aku yg sebenar, krg tepat. ye2 je aku ni..

setel LDK, bermulalah aktiviti KEMBARA! mula2 rempuh halangan, abseiling. pastu mlm bermula acara kemuncak sehingga petang esknye. mlm tu bermula dgn night walk. jalan sorang2 dlm hutan. mlm tu bulan terang. aku rase cm ade lampu kt dlm hutan tu.

pastuh abis je night walk dlm kul 5 pg, kami terus ke pantai utk bersiap sedia solat subuh. solat subuh di tepi pantai! 1st tym aku! sonok2.. amik wuduk dgn air laut, sejadah dgn hny kertas a4.. tym kuliah subuh, aku mmg x tahan dh. 1 hari aku x tdo. aku tgk azi yg terlentok lentok kt sebelah, mata aku mula layu. mase tu ms gelap. so xde sape nmpk kalo kte tdo! aku pn ape lg... then sedar2.. dh terang weh!! mak oi.. segan lak aku.. kantoi la aku tdo.. tp azi ckp, rmai tdo.. bwt x tau je.. haha.. aku pn cool balik.

kemudian sarapan pg. nasi lemak! adei.. byk plak tu.. aku share dgn ira bdk grup aku. tu pn x abis. perut mula sakit sbb masuk angin. dh ler nk naik bukit neh. pe lg.. sblm naik bukit tu, masing2 sapu vicks kt perut. ha.. lega sikit.. alhamdulillah.. sape yg terkentut2 tu cover2 la ye.. haha.. mustahil kalo x kentut sbb angin dlm perut dh byk!

k sesi pendakian BUKIT KLUANG kalo x silap.. tgi lbh kurang 300 kaki. pendakian agk mencabar tp kt sungai gabai lg mencabar. pastuh ade la task2 yg perlu dibuat. den seberang sungai dgn menggunakan tali. pengalaman baru lg.. mase pegang tali tu, dlm hati aku ckp ble nk smpai ni.. pjgnye! seb baik aku smpai dgn selamat. smpai je, selut membenamkan kasut ku.. ssh tol nk naik darat semula. kemudian jln lg ke pecawang TNB utk amik segala brg yg kami serahkan pd hari pertama kami smpai dan minum pagi. perjalanan diteruskan dgn meredah kampung dan pantai sehingga berkilo2 meter. mak datuk.. penat gle.. dh ler panas. mase ni aku dh pecah jalan dgn grup. jalan dgn yati smbil berborak2.. x ler aku bosan sgt. bwk belon (brg amanah) lg.. siap tuka2 bwk dgn yati. padahal yati grup lain. smpai kt pntai tu, rse kaki aku nk tercabut dh! nmpk ade 1 pondok, kami rehat jap. pastu rmai lak yg join kami berehat.. keh3.. pastu teruskan lg perjalanan smpai kt sebuah kampung nelayan. smpai je.. nmpk ade jual air sejuk!! fuh! 2 bungkus air aku balun.. leganya.. pastu kami tido!! tym ni dk laki balik kem dh sbb kne solat jumaat. tu yg dgn sng hati kami tdo.. tdo bwh pokok kelapa.. kalo kelapa jatuh, naseb la... tp alhamdulillah sume ok..

aku tersedar dr tdo ble dgr suara2 laki.. oh.. diorng dh dtg balik.. bgun2.. makanan smpai! laponye aku masa tu.. abis aku makan!! alhamdulillah.. lepas sesi menceritakan pengalaman masing2 spnjg kem ni by grup, kami pn pulang ke kem. seb baik naik kete, fasi masing2 anta.. leganya..

smpai je kem, aku terus mandi! fuh leganya.. solat sume.. g lak utk latihan bayang kulit grup aku utk mlm tu.. setel mlm kebudayaan, hamper pn dh dpt.. dh gmbr2 sume.. balik dorm, sembang2, tdo!! esk pg nye.. upacara penutup.. wah lega! setel sudah kem BTN lanjutan mahasiswa...



p/s: perjalanan aku diteruskan ke rumah syila di tumpat, kelantan bersama yati.

2 comments:

✖₪ F A R H A N I ₪✖ said...

weh npew ko nmpk kuruss?? ko xmkn ke.. huhu

Farah Adila said...

alamak aku kurus ke? xde ah.. aku kuat mkn wei.. x rase aku kurus pn. tp compare masa kt matrik, kt matrik mmg aku gemok. huhu...