Thursday, June 18, 2009

my steps in education

salam..

kdg2 insan berfikir, knp ape yg die inginkan xdpt?

ble aku imbau balik zaman dulu2.. masa kecik, kalo org tnye, 'farah dh besar nk jd ape?' dan dgn bangganya aku jwb 'nak jd doctor!' haha.. bgus gle kn??

afta UPSR rslt ok la, den di offer ke TIGS, msuk rancangan khas murni. kt cni bru aku sedar, rmai gle bdk hebat! lg2 chinese! ye r, dlu sekolah kg, konon nya aku lah antara yg juara. msuk TIGS, akur dgn kenyatan. tingtong2.. smpai form 3, PMR ok la. aku decide, xnk g boarding school. aku tau aku xleh ddk asrama pnye org. msuk 4 sains 1. jumpe kwn2 baru.. bdk2 tigs jugak... tingtong2 sampai form 5, akibat byk main, SPM xbpe ok bg aku wlupn org len kate ok. kwn2 aku lg rmai yg hbt2. huhu..

tym ni r, aku decide nk amik law. hah, tym tu borng UPU mmg aku tenyeh law 4 the top choices. pakat sekali ngn aza,eton, yana. tp rezeki aku nmpknye kt matrik. atas nasihat, aku g matrik, fine! x sepenuh hati sebenarnye. dh r jauh nun kt Perak! blaja kt matrik, gilax aku! aku homesick! aku x suke! pointer cm haprak! aku redha.. aku jumpe EN AZMI, mentor aku dan merangkap lec maths aku gk. hensem orgnye tp dh kawin. hehe! aku igt smpai skrg ape yg die ckp. die kate 'kdg2 ape yg kte inginkan itu x jd sebab Allah tu lg Maha Bijaksana dlm menentukan apa yg terbaik utk hambaNya' ok aku dh sedar.. bangkit2.. dr form 4 aku x ske BIOLOGI, tbe2 dgn semangat bru, aku blaja btl2 dan aku mula cinta dgn BIOLOGI! alhamdulillah aku dpt gred yg blh dikatakan baik. sejak itu aku mula cinta dgn BIOLOGI!

abis matrik, isi borng UPU lagik. konpius! nk pilih ape ni?? selak2 pamplet UPM, fakulti pertanian. ade kos pertanian, perniagaantani, akuakultur, hortikultur. ok aku pilih pertanian dan perniagaantani! result UPU kuar, anda diterima utk Bac Sains Perniagaantani. ok, aku terima dgn rela hati. aku hepi r gk. sebenarnya aku nk Bac pertanian. tp dpt perniagaantani. xpe r, orite jugak la. asalkan pertanian. aku tbe2 cinta dgn dunia pertanian!

sem 1 di UPM, haha.. sakit gk aku. blaja akaun wei.. sepanjang pengajian, aku kne amik 3 subjek yg related dgn akaun! ok.. aku tempuhi gk.. jatuh bangun gk r.. now nk masuk sem 5 dh.. mudah2 mudahan sem 6 adlh sem last aku. if org tnye, ko nk buat ape afta grad? aku stil dlm dilema. mcm2 ade dlm otak aku. aku cuma ckp dlm hati, tgk la nti ape yg terbaik utk aku. insyaAllah aku akan usahakan ape yg terbaik utk aku dan org2 yg aku sayang!

pray 4 me. to all my frens, ol da best k! 2 more semesters to go!

may Allah bless us~ aminn...

7 comments:

✖₪ F A R H A N I ₪✖ said...

waaa.huhuhu sejarah idop ni. nape xciter stat dari tadika? kikikiki

time tadika ko kompius tak ko suke bio or fizik? wkakka ape aku mepek ni.

naqiubex said...

Samalah.. suka pertanian.. tapi Naqib tak sapat apa apa tawaran UPU pun... hahaha..

DilOt said...

aku xsuke bio..form 4 pun xamik bio..hanye suke kimia ngan fizik je,,,sanggup kuar dr sigs..sbb xnak amik bio.,.haha...

Farah Adila said...

pani mantop: tadika ek? nti aku bwt entry lain. haha.. wei tadika mne ade bio or fizik.. nti tym anak ko ade kot bio n fizik kt tadika.. haha

naqib: minat pertanian? samelah kte.. hehe! xpe naqib, nti buat bisnes ternak keli eh! pertanian gk tu.. ;)

dilot: ko sigs ke dlu? weh bio best r. fizik x best!! haha

DilOt said...

a ah zaman hingusan aku dulu kat sigs ..."sekolah itik gantung spender"...tu name glamer die...wakaka..

Mr. U said...

Mase kecik2.. top 3 cita2 ak adlh:
1) Arkitek
2) Jurutera
3) Ahli bomba (plg superb!)

Farah Adila said...

dilot: wah.. aku tigs, stand for.... xblh dinyatakan di sini. amat sensitif! haha..

mr U: bomba?? kah3.. xblh blah!

mak aku cte, masa aku kecik umur 5,6 thn, aku tgk ade kilang SHARP, aku ckp "nti dh besar, nk keje kilang la.." hua3..