Tuesday, June 29, 2010

Future, masa depan!

salam

Just come back from KL (great to see u wahai Miss Naquiah+Eton) hehe..

Oh ya, x sangka bapak yang selama ni nampak cool, bila cakap pasal kerjaya hanya nasihat "x perlu gelabah2, make your own business then u work hard, and u will succeed." that is my dad.

After pick me up at bus stand Batu Pahat, a conversation starts!

Ayah: macam mana interview?

Me: hmm ntah, biasa2 je. dia tanya soalan critical thinking, jawab je la. (xda mood nak sembang actually, sebab lapar sangat2!)

Ayah: kalau dapat, nak pegi ke?

Me: macam malas. Farah nak pengalaman kena interview je. x harap dapat. lagipun post tu x bape nak best. nak agribusiness~~~

Ayah: Ayah paham sangat jiwa ko ni.. kalau boleh x nak duduk jauh, sayu hati nak tinggal family, nak kerja dekat sini.

Me: (senyum je la) aah, best duduk rumah, makan x susah. ntah la, tadi sembang dengan kawan2, ramai nak cari keje sungguh2 lepas konvo.

Ayah: dulu kalau amik QS, boleh join ayah. amik kelas B ke.. xpe lah, nanti ayah tengok apa-apa peluang yang ada.

Me: ok, set mind sekarang. meniaga, meniaga, meniaga.

macam2 lagi perbualan sebenarnya. macam biasa, kata2 seorang bapak kepada anak yang meningkat dewasa.

Kalau tanya pendapat ayah, for sure ayah akan kata cuba untuk berniaga. berniagalah apa pun. tengok sekeliling, perhati peluang apa yang ada. pergi pejabat2, tengok ada tender supply2 barang ke apa.

Ok ayah. I'm trying. cuba untuk meramaikan kaum melayu yang terlibat dalam perniagaan. kalau bangunan2 perniagaan kaum cina dicabut di BP ini, berapa keratlah bangunan perniagaan melayu yang ada. ya, saya akur. itu hakikat.

Dan satu lagi, jangan fikir bila anda belajar tinggi2, anda akan berjaya dan akan jadi kaya. itu salah! belajar ke universiti adalah kerana ilmu. lihat keliling, mereka yang tidak belajar sehingga universiti juga mampu mengecapi kejayaan dan seterusnya mengecapi kemewahan dunia. (kemewahan akhirat juga jangan lupa ya!) :) Jika anda masih berfikir sedemikian, sila betul kan mind set anda sekarang.

Rezeki ada di mana2, Allah sudah merancang yang terbaik untuk kita.

Untuk rakan seperjuangan-BSPT (batch 2007/2010), miss u guys! percayalah, rezeki akan tiba kelak. Gud luck!

Bye!

3 comments:

Aida Ismail said...

yep..btul tu..ramai yg salah paham ttg konsep mencari ilmu nih..masuk U xsmstinya esok lusa jd kaya..kita msuk u utk tmbah ilmu..tu yg btul!
pemikiran org mmg ssh nk diubah..
nway,all d best ya!

En iLham said...

hehe
apa salahnya jadi kontraktor
ko dah ade ilmu dalam bisnes
insyaallah boleh pg jauh
hehe
ayah dah bagi green light tu

faRahAdILa said...

aida: yup, itulah yg selalu terjadi. tanggapan manusia yg slalunya salah. all da best to u too!

syamil: anda juga anak kpd kontraktor ye. lelaki lg. mmg kt bahu ko hrpan ayah ko utk sambung perjuangannya. hehe.. emm tp kn, y not ko try bwt bisnes lain plak.. hee