Thursday, May 26, 2011

Aku Tak Bodoh


Aku Tak Bodoh.

Filem ni dah lama tapi aku baru tengok. BEST! Memang banyak maksud tersirat dan sememangnya banyak kanak2, remaja zaman sekarang tak cukup kasih sayang dari ibu bapa sendiri. Sebabnya parents masing2 sibuk kerja, cari duit, dan terus abaikan keperluan KASIH SAYANG yang amat diperlukan. Bukan setakat DUIT yang kita perlu, tapi KASIH SAYANG itu lebih penting sebab KASIH SAYANG itu adalah keperluan utama dalam diri setiap manusia.

Part yang aku rasa lucu bila Si Jefri yang berumur 8 tahun menyangkakan pegang tangan antara lelaki dan perempuan itu boleh keluar baby. Hahaha. Masa dia buat persembahan kat sekolah, dia kena pegang tangan sorang budak perempuan ni, jadinya kedua-dua budak kecik tu dah cuak, takut akan keluar baby. Lepas tu Si Jefri suruh budak perempuan tu makan nanas banyak2. Akibatnya, budak perempuan tu sakit perut oi. Haha.

Bolehlah tengok movie ni kepada sesiapa yang belum tengok. Cerita tentang ragam manusia di Malaysia ni am nya. Sampai pakcik polis pun kena bahan. Bagus.

********************************
Sejak aku resign dari Rimau, aku kerja dengan bapak sendiri. Boleh sakit jiwa kot dengan kakitangan kerajaan punya perangai. LEM nya macam hape. Boleh sedap2 makan, bersembang walaupun nampak ramai dah tercongok tunggu turn. Bapak cakap kalau aku masuk kerja gomen, aku pun akan macam tu jugak. Hadoi. Bapak dah bertahun berurusan dengan jabatan gomen ni. No wonder la ramai yang slumber badak sindir direct je. Dan aku pun x terkecuali. Padan muka.

Please la, ubah attitude beb. Masa aku kerja dengan Rimau, aku perhati jugak keliling, walaupun tengah sedap makan, kalau customer datang, customer call, tetap kena layan tahu tak. Kau nak mampus kalau kau x layan dan sekaligus buat slumber x layan depa? Silap aribulan, esok jugak kau kena tindakan tatatertib! Its all about bisness. Yes, even Rimau adalah one of GLC, tetap kena ada profit, dan penilaian prestasi antara bank lain serta prestasi PEKERJA juga.

Kalau x, x akan ada quote ni "kalau kau nak kerja rilek2, makan duit kenyang2, boleh rehat banyak2, nak mengulor banyak, kau kerja gomen". Quote yang bukan aku create, tapi aku sendiri dengar dari orang ramai sejak dulu lagi. Maaflah. Aku bukan tuju hal ni kepada semua. Tapi certain pekerja yang tak sedar diri.

Untuk doktor2 gomen, aku tau korang semua penat yang amat. Lagi2 kalau housemanship officer. Well, korang dah pilih bidang tu, which is antara kerjaya yang dipandang hormat oleh kebanyakan orang. Jadi, korang kerja lah seikhlas mungkin. Jangan kerja kerana terpaksa. Kesian patient2 korang nanti.


 

Ok dah, bye!

9 comments:

-Aida Ismail- said...

mcm best jek citer tu..nwy,org gome mostly camtu kan...lgpon,dorang nak rajin-rajin sgt pon gaji tetap sama...mmg xtermotivate nk keje dgn bgus(i guess)

faRahAdILa said...

tgk jgn x tgk. best!
bg aku, gaji diorng yg penolong pegawai dh sama dgn gaji junior executive (kt swasta). sbb gomen ni byk elaun. x mcm kt swasta. huhu.. dah budaya kerja mcm tu. tu gomen msia la. aku g spore, tgk kakitangan dia kt imigresen ok lg. blh lg nk menyegih wlupun dlm hati menyumpah penat.

Harith Z. said...

mmg ak suke drama style life terkeluar dari tv ni. aku prefer ni dari nur kasih yg sucks tu

Harith Z. said...

sori. ak comment dulu baru bace. haha. ape yg interesting pasal cite ni bagi ak ialah si director ni mmg nk sound org2 yg xbertanggungjawab, tp cover dgn kelakar nye. (pastu cite budak2, finas xkaco nye)
creative director ni!

Harith Z. said...

bout gomen's working tu, IMHO, it depends on the working environment.
CTH: ko kate doctor n nurse keje penat. tp kite kene pikir facilities kt hospital tu. tu yang ramai doctor kite lari. bukan sbb die xnk wat OT. klu environment sux, mmg xde mood nk wat keje lebih dari ape yang patut.

Harith Z. said...

http://cursingmalay.blogspot.com/2011/05/thanks-sebab-semalam-ramai-yang-bagi.html
another perspective. antare effect klu gov's work ethic xnk brubah.

faRahAdILa said...

yup, betul jugak. kalo working environment pun dah sux, mmg x leh nak kata apa. doc kte pun ramai lari ke private n ade yg lg advance, lari ke overseas tros. sbnarnya org sekeliling jgak yg menentukan samada environment tu sux atau tidak. admired this movie soo much! org kte kdg2 terlepas pandang dgn benda remeh yg sebenarnya SANGAT PENTING. eheh.

Harith Z. said...

tapi sux lagi cite kongsi. ak baru tgk. 2/10. same cam cite lu pikir lah sendiri.

faRahAdILa said...

hahahaha. aku pun dah tengok! mmg sux! plot kelam kabut!