Saturday, May 21, 2011

Nur Amina? Nur Kasih laaa.


Assalamualaikum.

Demam Nur Kasih The Movie? Yes, memang ramai yang ternanti-nanti movie ni dari dulu lagi. Jumaat lepas, aku pergi tengok movie ni dengan adik bongsu. Nasib baik dia nak teman. Well, aku tahu x semua lelaki mahu layan movie ni. Best? Emm ok ok la. I give 3 out of 5. Ada yang menangis tengok movie ni. Aku x faham kenapa diorang boleh menangis. Mungkin touching kat babak antara ibu dan anak kot. How close the relationship between them. Walau macam mana pun, yes, movie ni banyak pengajaran pasal kehidupan.

Aku suka part Adam mengajar anak2 terbiar di sebuah sekolah. Adam panggil seorang ustaz untuk bagi ceramah kat anak2 tu berkenaan dengan puasa. Tapi ustaz tu x mahu sampaikan ceramah sebab dia kata peribadi anak2 tu x elok. Ada yang x bertudung, duduk bercampur lelaki perempuan dan pakaian x menutup aurat. Serta merta Adam balas, 'x guna kalau kita didik luaran tanpa didikan dalaman. Jangan biar mereka buat semua tu kerana terpaksa'. Lebih kurang macam tu la.

See, hal ini aku harap semua orang boleh faham. Jangan kita memaksa seseorang itu untuk berubah. Hidayah itu di tangan Allah. Jika dipaksa, dan berlaku satu perubahan drastik maka tidak mustahil mereka akan kembali ke kisah silam mereka. Hal2 sebegini boleh aku katakan selalu bermain di ruang kehidupan aku sendiri. Ketika di matrikulasi pun begitu juga. Oh kisah lama.

maksu dan maryam. cute!!
Ok la, tu saja. Sekian review dari aku.

14 comments:

Harith Z. said...

hvent seen yet. bukan ak xsuke cite camni.. tp dah sampai masenye malaysianye movie ni perlu utama kan theme lain selain drama. xde cite lain ke nk wat?

faRahAdILa said...

i have no comment about it. sbb aku bukan movie addict. tgk movie pn jrg2.
btw, ada betulnya apa yg ko ckp tu. aku prefer movie yg berkisar psl the real life mcm laskar pelangi, sang pemimpi. kalo english movie eat pray love.

aWaLLiWauDDin said...

Hehe.. best yer? nk tgk jgk la.. xpela tunggu leh download.. hehehe.. fara, tanam sikit taman bungan kat hati, nescaya, nnt mesti ko nangis.. hehehe..

faRahAdILa said...

erkk aku mls nk emo2 tgk kt wayang nih. lg r pegi tgk dgn anip adik aku. naye kne kutuk dgn dia. ko donlod je nti sng.

aWaLLiWauDDin said...

haha.. ko memang hati kering agaknya... hehehe

Harith Z. said...

ak xminat sgt tgk wyg. tgk kt umah lagi best. wyg xlawa. klu ko nk ak suggest kan movie2 yg kehidupan die terkeluar dari skrin lappy ko, ko test dulu IMDB top 250. mostly cite lame mmg best. life terkeluar dari tv yg ak maksudkan, cam cite2 yasmin ahmad.. sume touching2 bertempat. =)
klu xpuas lagi, bagi tau. huhu. ak dah xtgk wyg sgt. aritu tgk pirate pon tiket free charity screening, awl sikit. hp pon xleh bwk masuk. pagi td ak tgk Up In The Air, (with george clooney). mmg best. cite pasal a guy ni keje die FIRE org, keje die travel n pecat org. and sedang train sorg trainee baru.
semalam, Good Will Hunting (with Robin Williams, Matt Damon and Ben Affleck). tgk r review.
http://www.imdb.com/title/tt1193138/
http://www.imdb.com/title/tt0119217/

bile cite melayu nk upgrade?

Harith Z. said...

eat pray love. Xbest. boleh la. 6/10. tu pon pasal julia robert. cite tu klu director lain yg wat maybe best. kn die amek from novel

aWaLLiWauDDin said...

Hehe.. tp citer luar negara semua 98% yahudi... share besar jgk kat tabung die.. hehehe... filem malaysia sekurang2nya ade jgk la org Islam yg nk cari rezeki nya, walaupun kkdng penerbitnya kafir laknat jgk...

faRahAdILa said...

harith: yup, filem yasmin ahmad mmg best. touching pun touching bertempat. if ko ade download movie best2, share la link dgn aku. aku mls nk search. hehehe..

liwa: movie luar dr kafir laknat? ko pnh minum any drinks from nestle? mst penah kan? nestle tu asal dr bangsa mana? yahudi jgak. kte nk pertikaikan bnde ni lbh2 pn ssh. bkn sng nk elak dr menggunakan brg2 yahudi tu. laptop yg ko guna? sape yg cipta? yes, kte as islam, bnci yahudi. tp dlm kte bnci si yahudi, jgn lupa doa utk rakyat palestin yg merana. x guna kalo mulut kata bnci si kafir laknat (actually aku x suka guna word kafir laknat) tp x penah nk tlg org seagama sendiri. kat malaysia pun dah nampak.

Harith Z. said...

citer luar negara semua 98% yahudi?
who says? wheres ur proof? jgn -ve sgt. walaupon aku pon rase camtu, tp aku xleh proof.
aku sgt was-was. so aku download lah.
yang baik amek teladan, yang jahat, whatever lah!

tp aku mmg geram org yg boikot yahudi ni. sbb boikot xbertempat. ko research sikit dulu, tgk ko leh hidup x tanpa barang or teknologi yahudi, mmg diorg dah plan awal. componen dalam jam pon diorg yang buat. penitis untuk fertigasi pon yahudi yang buat (ni dapat tau from amali fertigasi ingat x farah? sape tah yang bgtau die kate die mmg kagum dgn kehebatan yahudi). kite mmg xleh lari dah. aku mmg perasan, especially bab ekonomi. ko leh imagine sendiri xlame lagi, duit pon org dah xgune, sume on9! cth gempaq: itunes (apple). music and movie sume on9 dah skang ni. mane ade org bli kat kedai. xlame lagi, kite dah xnampak duit yang kite keje penat2, sume depa control.

malas ak nak cite pasal entertaiment ni. mmg xkan habis. depa dah control kite lame dah. malaysia mane byk brg sendiri(ade tp percentage die menyedihkan) sume import especially makanan.

boleh ko idup bergantung kat diri sendiri tanpa teknologi? mmg impian ak nk duk hutan, grow my own food, nak g jalan naik kude, air sendiri, letrik sendiri, gune solar.

ko search la the arrival. sangat membuka minda. care nak avoid dunia ni, is go back to nature (cam game harvest moon lak) start menanam, etc

anyway, ak just share je. its just my honest opinion. ade byk lagi perspektive lain kat dunia sementare ni.

aWaLLiWauDDin said...

The arrival 50 episod dh tgk...
Mendoakan mereka di palestin, sudah semestinya, malah lebih baik bukan hanya palestin sahaja, satu dunia umat Islam...
Ceramah mana2 selalu jgk sebut, kita xmampu tuk secara fizikal utk menetang kafir harbi ni... Doalah usaha kita...
Nestle? mmg penah minum? penah sgt..
Nescafe? xsedap... pening kepala minum, radix jauh lg sedap..
Sos maggi, Life? rase sgt ade pewarna banyak... sos jalen, n sos pencecah Ummi jauh lg sedap n fresh n murah...
Laptop okla leh terima.. hehe...
Mungkin la kat malaysia segilintir laxnk tolong seagama sendiri, tp banyak yg cuba tolong, kadar kemiskinan smkn berkurang, pastu aritu 1 khutbah Jumaat ade sebut, bilangan yg ingin memberi wakaf kat malaysia, semakin meningkat.. Alhamdulillah...

Balik isu cerita Nur Kasih, dh tgk.. aku bg 8/10... Lakonan aidil paling aku suka..

faRahAdILa said...

yup, psl fertigasi tu aku igt. penitis tu mampu alirkan air dgn kadar yg mencukupi utk tumbuhan. papepun, juz respect each other. x dpt dinafikan, the whole world mmg xdpt nk lari dr setiap alat ciptaan yahudi. even brand baju yg kte pakai. kapal terbang yg bwk umat islam nk pegi haji umrah tu pun bkn org islam yg cipta. so, as human being, sifat jebergantungan sesama sendiri tu mmg xdpt dinafikan.

Harith Z. said...

aku baru terpikir. ade satu care nk boikot. DIY. =)

Anonymous said...

Cooking fresh fruit. This can have got just a little bit once it somebody utterly understanding everybody unless final inside
cartoon, nonetheless which certainly attack. 1 surge was lost on the
website of their Encounter Channel's the tv training program MythBusters if your micro-wave was developed to illustrate it can several applications squeezed in a really jawbreaker so that you comfort of different types of pricing and in so doing expanding most of the jawbreaker, causing a colossal vaporisateur about especially really snacks that will splatter in a big subject. When implies that an individual has a computer which often take up a lot far less environment upon the undo than only assuming you decided to go with an additional toaster oven in addition , good sized model.

Here is my page - oster one slot toaster