Friday, August 6, 2010

Kisah Si Degil

salam


Krisis dalaman dengan diri sendiri. Orang kata kalau nak berjaya, kita kena sabar. Kalau nak kaya, lagilah kena sabar. Semuanya perlukan kesabaran. Kan? kadang2 rasa rugi sebab tolak apa yang ada depan mata. Daripada beratus, kau yang dipanggil. Waktu itu, hati dan akal serentak kata x tahu. Esoknya lebih berat untuk kata tidak. Never mind. Allah dah tentukan yang terbaik untuk kau. Tak nak duduk jauh dengan family. Manja? Bukan. Belum ready sebenarnya. Memang feel tu lain kalau kau duduk sendiri, menyewa dan makan pun sendiri. If dah ready, okey lah kan?


Alkisah buat part time cashier di Stesen Minyak Petronas memang mencabar kewibawaan aku. Haha. Tak percaya? Kau try lah, then kau akan tahu. Best sebab dapat tengok ragam manusia yang entah hape2 dan ada juga yang baik hati. Pengalaman aku masa berniaga kat Pasar Tani MAEPS Serdang (subjek Keusahawanan Perniagaantani) tidak sehebat pengalaman jadi cashier kat Petronas. Ini serius. Bukan main2. :)


Waktu kerja aku adalah dari jam 7 pagi sampai 4 ptg. Bila pagi, banyak lori2 isi minyak. Sepanjang aku kerja, dah dapat RM15 duit tips. Haha. Aku x mintak. Bila aku pulang balance duit, pakcik lori tu hulur RM 5 dan berkata "amik ni, buat topup" aku cakap sambil konon2 malu "eh, x yah cik", dan pakcik tu kata "ambik je". Maka aku pun ambil lah. Customer ramai, x kan nak main hulur dan geleng selama 15 minit kan? Itu namanya rezeki. Kawan bapak aku pulak tanya, "anak kau si Farah dah abis belajar? buat apa sekarang?", bapak aku cakap lah "baru abis. ada tu. kerja kat Stesen Petronas", dan kawan bapak aku pun cakap balik "eh bagus tu. dia x kisah pulak". dan bila balik rumah, bapak aku cerita kat kitorang, aku angkat kening lah. Haha. Pasal apa aku sibuk nak kerja situ? Pasal aku degil. Aku suka explore dunia walaupun mula2 akan ada rasa nak give-up. dan alasan paling kukuh kenapa aku nak kerja situ adalah kerana aku nak pengalaman kerja dengan orang sebagai kuli. eh, x baik cakap kuli. Hehe. Bukan takat jadi cashier je beb, aku kena menyapu lantai, mengemop lantai, susun barang, tag harga barang, angkat air dari stor untuk topup air2 yang dah abis. Fuh! Great experience ever lah! Aku x pernah rasa susah macam ni. Bila aku buat semua tu, baru rasa susahnya cari duit kan?


Bila balik rumah, peh penat tahap x ingat. kadang2 petang tu aku terlelap jap. X baik tidur lepas Asar, tapi x leh handle oh. Mengantuk vs Penat! Yang menang adalah tidur. Keh2. Bila malam, pas Maghrib, usha2 FB, blog, etc. Makan. Tengok tv. SMS jap. Pastu krohhhh! Bangun pagi esok, 6.15am dan bermula lagi rutin harian macam biasa.


Eh, belajar lagi best lah! Serius aku rindu zaman buat degree. Memanglah bila assignment bertimbun, test, exam buat aku tension. Tapi itulah yang best! Sweet sour rasanya. Hehe.


Ok dah. Penat taip panjang2. Sebelum tu, congrates untuk diri sendiri. Hahaha. First gaji dah dapat tadi. Next week kerja dengan bapak pulak.

nak jadi macam ni? x nikmat ohh walaupun duit kau banyak.

7 comments:

epol said...

bagus dapat topup free..hehe leh kumpul duit blanja kawan2 arr pasni :p

aWaLLiWauDDin said...

hahaha... fara kerja petronas? amacam? seronok x? same la kerja yg aku wat... tp aku time cuti sem jela kn.. hehehe.. btw.. good luck 4 ur life... yg penting sentiasa kuat semangt.. jgn putus asa... ko dh bergelar the new women.. klu nk letak gelaran girl or anak dara ia lebih sinonim ngan org yg msh dlm belajar... hahahaha... ucapan last.. moga cepat temu jodoh... hehehe

faRahAdILa said...

epol: blanja? duit dh abis. haha

liwa: women? haha. anak dara lg beb. aku muda lg la. jodoh? rilek dlu. soal jodoh, usah kelam kabut. duit xda, jgn berangan nk kawin. ada nti, aku kawin la.1 tmn gading aku jemput keh!

Anonymous said...

ko tolak keja kt mana fara?ak dpt kt bangi tp mmg malas gler nk g..lg2 nk posa n raya nie,mls nk jauh ngn fmly,huhu..eh,jom kite sewa umh berdua la,hehehe

azie said...

yg ats nie komen ak,azie,hehe

faRahAdILa said...

loh.. hng ka? sjak ble hng baca blog aku ni? tbe2 segan. haha.. aku dpt tbiu loh. bkn keja. agrobank!! arghh.. cm rugi x g. cz application cecah 800 org. tp die mmg nk bdk bspt. tp aku mls la nk pndah2. korang pn xde. kalo korng rmai2 ade kt kl, insyaAllah aku g. hehe.. jom2 kte sewa same2. hehe.. ko dpt keja ape kt bangi? blenye tbiu?

azie said...

alolo,haha..loh,npe xg,agrobank 2,nk dak bspt lak,cm agk rugi jer,huhu..try r fara,umm,bileny tbiu?incoming@already past?ak mmg dpt keja kt bangi 2,tp 2la mls tul nk g..rahim rekomenkn,company yg dia keja 2..rini ak nk g juru,kilang 2 ofer keja..kalu gaji same cm yg ditawarkn kt bangi,ak mmg xg r bangi..juru ni dkt jer ngn umh,wit sewa,mkn xyh nk fkr dh,hehehe